Topaz

Topaz je cijenjeni dragi kamen koji je ime dobio po otoku Topasos u Crvenom moru. Rijedak je, vrijedan i cijenjen mineral. Najveća nalazišta su u državama : Brazil, SAD, Meksiko, Rusija, Sri Lanka, Indija, Burma, Mongolija, Kina, Pakistan, Afganistan, Japan, Kenija, Zimbabwe, Madagaskar, Namibija, Nigerija, Norveška, Njemačka i Australija. Zelenkasto-plavi kristali pronađeni su i u Hrvatskoj na Moslavačkoj gori. Pretežno se koristi  za izradu skupog nakita. Žuti i narančasti primjerci smatraju se najvrednijim. Zlatnožuti Topaz u 19. stoljeću najviše se vadio u Rusiji na području Urala, te je bio posvećen jedino kraljevskoj obitelji. Od tog vremena potiče naziv Imeperial Topas. Spominje se još u Bibliji kao drugi kamen na oklopnom štitu velikog svećenika Arona, te kao deveti temelj u zidu Novog Jeruzalema u knjizi Otkrivenja. Sveta Hildegard iz Bingena u dvanaestom stoljeću s njegovim eliksirom liječila je umorne i oslabljene oči i vid, tako da ga je tri noći ostavljala u vinu te je od te otopine pravila obloge. Jedna od zanimljivosti je da Portugalska kraljevska kruna sadrži 1.600 ct prozirnog Topaza. Muzej Smithsonian posjeduje primjerak težine 3.270 ct.

Proizvodi…

Kemijski sastav : Al2SiO4(F,OH)2. U sebi sadrži Aluminij, Silicij, Fluor, Kisik i Hidrogen.

Boja : bezbojan, žuta, zlatnožuta (Imperial Topaz), ružičasta, plava, crvena, narančasta, ljubičasta, smeđa. Bezbojan Topaz je vrlo sličan Dijamantu te se često koristi kao njegova imitacija. Proziran je do djelomične prozirnosti, ima bijeli ogreb i staklasti sjaj.

Tvrdoća : 8 po Mohsovoj ljestvici

Horoskop : zlatni Topaz pripada znakovima Blizanca i Lava, plavi Topaz znakovima Strijelca i Vodenjaka

Čakre : zlatni Topaz pripada pupčanoj i čakri pleksus solaris a plavi grlenoj čakri.

Ezoterično značenje : dragom kamenu Topazu u prošlosti su određivana razna čudesna djelovanja. Muškarcima je koristio za razvijanje razuma, plemenitosti i potencije a ženama bi donosio ljubav i plodnost. Prozračnost plavog Topaza umiruje naše misli, te djeluje kao Melem na rane. Na grlenoj čakri pokreće duhovnu inspiraciju i želju za duhovnim razvojem, čistoćom i savršenstvom. Pomaže prevladavati sumnju i nesigurnost. Njegova treperava energija donosi radost, velikodušnost, obilje i dobro zdravlje. Tradicionalno je poznat kao kamen ljubavi i sreće. Doprinosi uspješnom ostvarivanu ciljeva. Pomaže nam otkriti vlastita unutrašnja bogatstva i čini da se osjećamo sigurnima u sebe, ali i potiče nas da dijelimo svoju sreću i širimo radost oko sebe. Jača i stimulira živce i cijeli metabolizam. Idealan je poludragi kamen za meditaciju i povezivanje s višim JA. Potiče življenje u skladu s vlastitim težnjama i pomaže nam spoznati gdje smo odlutali i koliko smo se udaljili od svoje vlastite istine.

Zlatni Topaz je simbol sunčeve energije, njegove boje unose u naš život sunčevu toplinu, žar koji nam otvara naše srce prema ljubavi, te zacjeljuje ranjenu dušu. Svojim sjajnim žarom inspirira i stimulira duboke unutarnje misli, prosvjetljuje cijelo naše biće. Na pleksusu Solarisu otklanja blokade izazvane unutarnjim konfliktom i disharmonijom, ublažava živčani slom i iscrpljenost. Na srčanoj čakri probuđuje suosjećanje, otvara nas natprirodnoj ljubavi. Svojim vibracijama pomaže pri nesanici, gubitku apetita, epilepsiji, gihtu, neplodnosti.

Ljekovito djelovanje : Plavi Topaz najdjelotvorniji je na grlenoj čakri gdje preventivno pomaže kod bolesti gornjih dišnih puteva te ublažava glavobolju. Pojačava glasnice i osnažuje izgovor, stoga je koristan kod mucavosti. Tradicionalno se koristi kod dječjih bolesti kao što su ospice ili zaušnjaci. Eliksirom od plavog Topaza liječe se kožne bolesti i proširenje vena. Zlatni Topaz preventivno pomaže pri snižavanju visokog krvnog tlaka, pospješuje probavu, pomaže kod bolesti jetre, kralježnice i proširenja krvnih žila. Napomena : Topaz nije farmaceutski lijek!!!

Feng Shui : Topaz crpi snagu iz Sunca i njegovu energiju Vatre. Ona sa sobom donosi entuzijazam, toplinu, svjetlinu, osvjetljenje i aktivnosti. To je prirodna Yang energija koja je osim navedenog još donosi akciju, emocije i strasti te ideje, koncept i seks. Tradicionalno se odnosi na južni dio kuće ili sobe. Aktiviranjem ove energije potaknuti ćete poboljšanje svog društvenog položaja te dobre odnose unutar obitelji. Crveno i ljubičasto-crveno kamenje treba koristiti vrlo rijetko. Preporučuje se ponajviše koristiti narančaste i zlatne kristale u prostorijama gdje je potrebno povećanje energije. S prigušenom energijom Vatre, ružičasti kristali donose žensku energiju rasta i majčinske ljubavi, dok se žuti kameni koriste u središtu doma ili sobe gdje donose vedrinu, svjetlo i energiju u cijelom prostoru.

Topaz čišćenje : kristali Topaza osjetljivi su na nagle promjene temperature, pogotovo plavi Topaz, te se čisti pod mlazom mlake vode. Nakit se drži u suhoj posudi zajedno s kristalima Hematita.

Topaz punjenje : ovaj dragi kamen puni se kratko vrijeme izvan dodira sunčevih zraka ili tijekom noći s kamenima Gorskog kristala.

Lotosova online prodaja omogućava kupovinu kvalitetnih prirodnih proizvoda za vrlo povoljne cijene. Ponuda se stalno nadopunjuje....

 

Složi proizvode:
pretraži po kategorijama:

Topaz 053

Topaz 053

Cijena: 70,00 knPrice: 9,59 €Topaz 050

Topaz 050

Cijena: 40,00 knPrice: 5,48 €Trenutno se nalazite na : Lotos nakit > Minerali - Kristali > Topaz