Tirkiz

Tirkiz je mineral koji su cijenile sve civilizacije. Ime nosi iz francuske riječi za državu Tursku. U Europu su ga donijeli križari upravo iz Turske. U Osmanskom Carstvu ili Orijentu tirkiz je kamen sreće. Arapi tirkiz nazivaju fajruz ili firuzaj što znači "sretni kamen". Asteci, Egipćani i Tibećani cijene ga zbog magičnih moći kao sveti kamen. Status u društvu određivao se bogastvom tirkiza. Za Indijance tirkiz je čuvar tijela protiv raznih nesreća, sjeverno američki Indijanci vjeruju da tirkiz povezuje duhove neba i duhove mora. U južnom Iranu tirkiz je talisman protiv siromaštva i neprirodne smrti. Budisti ga smatraju simbolom neba jer ga je Buda koristio u svom spiritualnom razvoju kao zaštitu od nepoznatih sila. Muslimani i Stari Rimljani plavom tirkizu pripisuju velika ljekovita svojstva. Liječnici u starom Rimu nosili su tirkiz na malom prstu i tako su vjerovali u izliječenje svake bolesti. Stari Perzijanci su vjerovali da nakit od tirkiza štiti od bolesti i nesreće. U Europi su plavi tirkiz kao zaštitu nosili kraljevi na svojim krunama. Tirkiz je izvrstan materijal za izradu nakita. Najveća nalazišta su u Iranu, Turskoj, Afganistanu, Kini, SAD-u, Indiji, Tibetu, Čile-u, Peru-u, Brazilu, Meksiku i Egiptu.

Proizvodi…

Formula : CuAl6(PO4)4(OH)8.4H20 – fosfat

Boja : nebesko plava do plavo zelena, neprozirna, voštanog sjaja

Osnovna čakra : grlena

Horoskop : Bik, Strijelac, Vodenjak, Riba

Duhovno značenje : tirkiz je simbol modrog neba i mora. Cijenjen je kao sveti kamen. Spektarom svojih boja približava našu dušu čistom osjećaju, mišljenju i ponašanju. Sposoban je naše negativne misli i osjećaje razgradit još ranije nego se usidre u našoj podsvijesti. Posebna kombinacija njegovih zelenih i modrih boja pomaže nam zadržati duhovne ideale u ravnoteži sa Zemljinom životnom energijom ili narodno rečeno pokazuje nam kako živijeti s glavom u oblacima a nogama čvrsto na zemlji. Daje nam mudrost i tajne neba, vode i zemlje te nam tako pomaže ideje integrirat u praktični život. Tirkiz stvara snažno polje djelovanja okolo našeg tijela i tako nas čuva od negativnih energija. Smatra se da je odličan čuvar protiv crne magije i svih štetnih utjecaja. Tirkiz ima jedno neobično svojstvo, kod nadolaska loših situacija ili gubitka zdravlja upozorava nas na promjene tako da mijenja svoju boju. Modra boja potamni i sivkasta pozeleni. Prirodnu boju povrati kad ga kratko držimo na suncu.

Ljekovita svojstva:  položen na čakru grla (zbog sastojaka bakra) tirkiz pomaže za liječenje infekcija grla, pluća, dišnih puteva. Na srčanoj čakri spriječava srčane probleme. Eliksir od tirkiza pije se ujutro natašte a pomaže kod liječenja štitne žljezde i jetre, izbacuje otrove, pojačava imunitet i regulira krvotok. Eliksirom ispiremo usnu šupljinu prilikom paradentoze i zubobolje. Pomaže prilikom impontencije. Tirkiz riješava probleme mucanja i nepravilnog izgovora. Ublažava poremećaje prekomjernog znojenja, grčenja, nekontroliranih pokreta i bulimiju. Srebro osjetno pojačava ljekovitost tirkiza. Napomena - Tirkiz nije farmaceutski lijek.

tirkiz čišćenje : tirkiz se čisti jednom mjesečno u suhoj posudi s kristalima hematita. Osjetljiv na naglu promjenu temperature, znoj, kozmetiku, ulje, sapun i kiseline. Zato se ne preporuča trajno nosit na tijelu. U slučaju promjene boje treba ga odmah čistit i punit.

tirkiz punjenje : tirkiz se zbog svoje preosjetljivosti puni na dnevnoj svijetlosti ali izvan dodira sunčevih zraka. Na direktnom suncu puni se tek kad naglo promjeni svoju boju. Puni se i pored gorskog kristala i bakrenih nugeta.

Naručite ih online prodajom za povoljne cijene.

 

Složi proizvode:
pretraži po kategorijama:

Tirkiz 070 visak

Tirkiz 070 visak

Cijena: 90,00 knPrice: 12,33 €Tirkiz 069

Tirkiz 069

Cijena: 170,00 knPrice: 23,29 €Tirkiz 068

Tirkiz 068

Cijena: 150,00 knPrice: 20,55 €Tirkiz 066

Tirkiz 066

Cijena: 130,00 knPrice: 17,81 €Tirkiz 065

Tirkiz 065

Cijena: 120,00 knPrice: 16,44 €Tirkiz 064

Tirkiz 064

Cijena: 110,00 knPrice: 15,07 €Tirkiz 063

Tirkiz 063

Cijena: 100,00 knPrice: 13,70 €Tirkiz 061

Tirkiz 061

Cijena: 80,00 knPrice: 10,96 €Tirkiz 060

Tirkiz 060

Cijena: 70,00 knPrice: 9,59 €Tirkiz 058

Tirkiz 058

Cijena: 50,00 knPrice: 6,85 €Trenutno se nalazite na : Lotos nakit > Minerali - Kristali > Tirkiz